24-09-2018

Wie zijn wij??

Ik ben Sarah van der Spek en kom oorspronkelijk uit Den Haag. Wij hebben vroeger thuis, ondanks dat ik er regelmatig om zeurde, geen honden gehad. Mijn vader was er altijd duidelijk over dat het hebben van een hond een grote zorg en verantwoordelijkheid is, en aangezien wij al tal van knaagdieren en vissen hadden, zou dat teveel van het goede worden.

Ik ben nu 34 jaar oud en woon sinds September 2005 in de provincie Groningen. Momenteel hebben wij 10 Amstaffs bij ons thuis wonen en daarnaast bezit ik tevens een aantal Amstaffs die ik bij gastgezinnen en mede-eigenaren uitgeplaatst heb. Dit omdat we niet uit elk nest iets thuis kunnen houden. Elke hond verdient immers voldoende aandacht en ruimte. (Gastgezinnen en mede-eigenaren zorgen dus voor een aantal van onze honden, maar zijn uiteraard nooit verantwoordelijk voor pup keuzes of keuzes van combinaties die ik maak.)

In 2013 is mijn partner Bouke bij ons komen wonen. Sindsdien runden wij samen de kennel. In 2018 zijn wij echter uit elkaar gegaan en moet ik terug naar een klein aantal honden. Hopelijk kan ik later weer op volle toeren door, maar voorlopig staat het fokken even op een laag pitje. Er zijn uiteraard nog genoeg plannen voor de toekomst dus kom gerust nog terug voor updates. :)

Hoe het begon

Mijn passie voor dit ras is begonnen in Den Haag, waar ik zoals gezegd vandaan kom en waar veel Amstaffs wonen. In mijn tienerjaren is mijn oog op dit ras gevallen, voornamelijk op een gestroomd met witte reu die ik regelmatig op de Frederik Hendriklaan zag lopen. Wat een kracht en schoonheid straalde deze hond uit!! Toen ik mijn ouderlijk huis verliet, ben ik op internet gaan speuren en al snel kwam ik erachter dat vooral de White Rock/Chasqui en Ruffian lijn mij het meeste aanspraken, met name door hun atletische bouw en geweldige expressie.

Uiteindelijk kwam ik terecht op de website van Cheyenne Indians, een kennel die gespecialiseerd was in werkende Amstaffs; honden met spirit en game. Helaas is deze kennel niet meer actief, maar was op dat moment oa. in het bezit van de geweldige reuen Chasqui Indian Dingo en Ch. Yukon's Diamond in the Ruff. Ik was opslag verkocht toen ik deze heren op de foto's zag staan. Na hun stamboom te hebben bekeken werd het nog interessanter, en heb ik een afspraak met de kennel gemaakt. Dit was in de zomer van 2003. Tijdens dit bezoek spraken eigenlijk alle Amstaffs van deze kennel mij aan. Wat een indrukwekkend mooie honden met een gedreven, enthousiast en vooral mensvriendelijk karakter! Nu wist ik zeker dat ik een eigen Amstaff wilde!! Ik had op de website al gezien dat Ch. Yukon's Diamond in the Ruff in de toekomst weer met een prachtige teef, Miss Lady Ruffian, gecombineerd zou worden. Aangezien deze combinatie mij erg aansprak heb ik direct tijdens het bezoek een aanbetaling gedaan en heb ik mezelf op de wachtlijst laten zetten voor een pup.

CH Yukon's Diamond In The Ruff

Chasqui Indian Dingo

In 2004 kon ik dan eindelijk mijn eerste Amstaff (imp. Italië) en ook al snel daarna de tweede (imp. Frankrijk) verwelkomen. Van daaruit is mijn passie nog verder gegroeid; gehoorzaamheid trainen, deelnemen aan tentoonstellingen en het verder verdiepen in lijnen/fokken werden mijn hobby en mijn hobby werd eigenlijk een levensstijl. Dat is ook waarom ik in 2005 van de stad naar het hoge noorden ben verhuisd en sindsdien een FCI geregistreerde kennelnaam heb. In datzelfde jaar, 2005, kwam mijn derde Amstaff (wederom imp. Frankrijk) in huis. Dit keer geen pup maar een volwassen teef. In 2006 fokte ik mijn eerste nestje met haar, waarvan we een teef hebben aangehouden en zo is mijn fokprogramma zich gaan ontwikkelen.

We hebben in totaal 14 honden vanuit het buitenland geimporteerd (vanuit USA, Frankrijk, Zweden, Oostenrijk, Italië, Hongarije en België) en hebben naast Nederlandse ook buitenlandse dekreuen gebruikt om weer een stapje dichterbij onze doelen te komen.

Doelstelling

Mijn doel is om gezonde, stabiele en balanced Amstaffs te fokken zonder overdrijvingen en met de rasstandaard als leidraad. Ik hou, zoals hierboven al beschreven is, van een bepaalde type, te vinden in de White Rock en Ruffian lijnen, en ik zal zelf dus ook in deze lijnen blijven fokken om dit type te blijven voortzetten.

De Amstaff zou een actieve hond met een zelfverzekerd en enthousiast karakter moeten zijn. Zoekt u een hond die de hele dag op de bank hangt en liever niet omkijkt naar de visite? Dan zou ons advies zijn om op zoek te gaan naar een ander ras, of dan in elk geval naar een andere lijn met minder temperament. Dit ras verwelkomt mensen graag openhartig in huis, en is niet zozeer geschikt als erf- of waakhond. En noodzaak om te vermelden is dat als u een ras zoekt wat altijd los en met andere honden kan spelen, ik u ook adviseer om voor een ander ras te gaan.

Om het oorspronkelijke temperament wat wij naar streven te behouden te begrijpen, willen we u een stukje geschiedenis laten lezen. De Amstaff behoort tot rasgroep 3; de Terriërs. Terriërs werden oorspronkelijk gefokt en gebruikt voor ondergronds en bovengronds jagen. Zij waren vaak specialisten in het verdelgen van klein wild en knaagdieren. Daaraan danken zij hun scherpzinnige, moedige en pittige temperament. Dit temperament gekruist met de kracht van de Bulldog, zorgt voor een sterke en vaak ook wat felle hond tegenover andere dieren. De Bulldog is oorspronkelijk gefokt voor het 'bullbaiten' oftewel vechten tegen stieren, maar ook wel tegen beren, soms tegen apen en natuurlijk tegen andere honden. Omdat zij door mensenhanden van de tegenstander verwijderd moesten worden, is mensvriendelijkheid dan ook echt iets wat dit ras kenmerkt en absoluut siert. Als u deze honden consequent maar ook met een tikje humor opvoedt, dan heeft u een trouwe vriend aan uw zijde die normaliter blaakt van gezondheid en gemiddeld 12 a 13 jaar oud wordt.

Wij vinden het leuk als onze pupkopers ook echt iets ondernemen met hun Blue Rising Star hond; deelnemen aan gehoorzaamheid, behendigheid, renbaan/coursing, speuren, canicrossen of één van de vele andere sporten die er met de hond te beoefenen zijn. Wij moedigen dus echt aan om actief met de hond bezig te zijn, en een voorbeeld te zijn om de negativiteit omtrent dit ras te laten verwateren. De mensvriendelijkheid om als huis- en gezinshond te fungeren zal bij een Blue Rising Star hond dan ook zeker niet ontbreken. Diversiteit en multifunctionaliteit staan hier hoog in het vaandel, want dat is in mijn ogen immers wat dit ras maakt wat het is.

 

 

Waarom show?

Voor mij is het grootste doel van het deelnemen aan tentoonstellingen om het moderate (soms richting terrier) type in de ring te blijven laten zien. In mijn ogen is dit namelijk het type wat het dichtste bij de oorsprong van ons ras komt en tevens gezond in elkaar zit. Ik hoop dan ook dat dit door keurmeesters gewaardeerd zal blijven worden. Ik wil absoluut niet aan de steeds groter wordende trend in Europa meedoen van zware, brede Amstaffs met korte snuiten, korte poten, zware voorborsten en/of andere overdrijvingen te fokken, ook al wint dit type op tentoonstellingen wellicht vaker. Een goede Amstaff heeft geen overdrijvingen en is mooi in balans. Niet alleen de bouw maar ook de conditie van de hond moet voor ons aan een bepaald plaatje voldoen. Wij verwachten van de co-owners en gastgezinnen (en eigenlijk van alle baasjes) dat onze honden dan ook niet overvoed worden, maar dat zij hun elegante en atletische voorkomen blijven behouden. Zo zal Blue Rising Star kennel blijven staan voor het voortzetten van het ras zoals het ooit bedoeld is geweest; "agile, graceful and keenly alive to his surroundings."

Wij zijn begonnen met showen in 2004 en sinds augustus 2013 helpt een vriendin en tevens co-owner van twee van onze hondjes ons ook geregeld met het uitbrengen van de honden. Hier zijn wij natuurlijk enorm blij mee! Bedankt, Dénise Zeybrandt!!

Waarom sport?

Sporten is niet alleen heel leuk om te doen voor zowel hond als baas, maar zal ook zorgen voor minder gedragsproblemen bij de hond. Een hond die zowel geestelijk en lichamelijk gestimuleerd en vermoeid wordt, zal ook meer rust vinden, minder nerveus zijn, niet gaan slopen uit verveling, niet overmatig blaffen of binnenshuis plassen om aandacht te krijgen. De band tussen baas en hond wordt tevens versterkt als er samen gesport wordt. Baas en hond vormen samen een team en leren elkaar beter lezen, waardoor zelfs buiten de trainingen om de hond vaak gehoorzamer zal zijn en er meer op elkaar ingespeeld wordt.

Kun je showen én sporten met dezelfde hond? Ja, in principe zeker wel!! Niet elke pup uit een nest is kampioenwaardig, maar als je de ambitie hebt om te showen, dan kunnen de meeste fokkers je helpen om een showwaardige pup uit te zoeken. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat die pup dan totaal geen werklustig karakter heeft. Vaak is de ene pup wel wat werklustiger dan de ander, dus als je meer ambitie hebt om te sporten dan kun je dit ook aangeven bij de fokker en zal deze weer kunnen begeleiden met de keuze. Een goede hond kan echter op beide gebieden prima meedraaien. Dit is iets waar wij zelf als kennel dan ook naar streven. Een goede Amstaff is een allrounder!

Ik fok conform de regels van de rasvereniging (www.astch.nl) en ben hier dan ook bij aangesloten sinds 2004.

Al mijn honden en de door mij gefokte pups zijn in het bezit van een FCI-stamboom!!

Certificaat Van Bouw Tot Beweging

**Onze honden**

**Onze dekreuen**

Ik wil graag een aantal mensen in het bijzonder bedanken!!

* Mijn partner Bouke, die deze hobby met mij deelt en graag overal mee naartoe gaat!

* Mickael & Celine en ook John Meyer voor mijn twee geweldige stammoeders met wie het allemaal begonnen is.

* Vrienden en kennissen die door de jaren heel altijd hulp hebben geboden en klaar hebben gestaan!

* Mijn familie voor hun steun en begrip.

* Last maar zeker not least alle baasjes en vooral gastgezinnen zonder wiens medewerking het naleven van mijn doelen niet mogelijk was geweest!

Blue Rising Star in de media/boeken

Hoflin Annual 2010

Hoflin Annual 2011

Wandelen voor KIKA 2015

Dag Van De Hond 2016 (Het Streekblad)

Dag Van De Hond 2016 (Westerwolde Actueel)

U kunt mijn honden op deze website bezichtigen en wat meer over hen te weten komen. Ook over het ras de American Staffordshire Terriër staat informatie. Ik hoop dat u plezier beleeft aan het rondkijken hier.
Als u vragen of opmerkingen heeft, twijfel dan niet contact met me op te nemen.

E-mail: bluerisingstar@hotmail.com
Telefoon: (0031) (0) 6 48915865
of laat een bericht achter in het gastenboek.

 
 

Groetjes en wellicht tot ziens,


"I'm an American Staffordshire Terrier"

I'm an American Staffordshire Terrier.
Brave, courageous, loyal and true.
I'm confident, gallant and full of fire.
I'll work my heart out for you,
I will never tire.
Family and friends I'll protect from all harm.
You're safe with me, I'll sound the alarm.
I'm charming, valiant and proud of myself.
Just look and come see, all eyes on me!
I'm dignified, a true gentleman, I never start a fight.
But I'll finish it yes, with all my might.
I'll hunt, I'll show, I'm an agility pro.
I'm versatile in all of my ways.
And I'll love and guard you the rest of my days.
I'm an American Staffordshire Terrier.

By Rozlynn Presti De Giovanni

Telt sinds April 2005:

Copyright © Blue Rising Star 2005-2016.
Niets mag van deze website worden overgenomen zonder geschreven toestemming van Sarah van der Spek.